
QUÈ ÉS LA VACA MENORQUINA?
La raça bovina Menorquina agrupa una població amb la característica capa (pèl) vermella que viu principalment a l’illa de Menorca, però també en tenen a finques de Mallorca i Catalunya. Solen ser animals sense banyes (sulls) de naixement, amb un gran instint maternal. A més, estan plenament adaptats a l’hàbitat mediterrani on viuen, fet que li atorga un gran valor ecològic.
La raça està inclosa en el Catàleg Oficial de Races de Bestiar d’Espanya, com a raça autòctona en perill d’extinció. Per açò, és objecte d’estudi i d’actuacions que contribueixen a la seva preservació i posterior desenvolupament.
ORIGEN I MORFOLOGIA

D’ON SURT LA RAÇA DE VACA MENORCA?
Ja des d’època pretalaiòtica, es coneix l’existència de bestiar boví a Menorca. El brau era objecte de culte a gran part de la Mediterrània, com demostra la figureta trobada al poblat de Torralba d’en Salord. Per tant, és possible que la vaca fos introduïda amb l’arribada dels primers pobladors a l’illa, cap al 2.200 aC
El que està clar és que la vaca menorquina d’aquella època no tenia res a veure amb la que coneixem actualment. I que el mestissatge que ha patit la raça durant anys de dominacions de diferents territoris, és el que l’ha duta a l’aspecte que té avui en dia.

COM ÉS LA VACA MENORQUINA?
La raça de bestiar de Menorca es caracteritza pel pèl curt, fi i de capa típicament vermella, tot i que pot oscil·lar del color roig clar fins al castany fosc. Són de perfil subconvex, mida mitjancera, frondós tupè, morro ample i ulls oblics. Les seues orelles són grans, parcialment caigudes i abundant pèl a la seua part interna. La majoria dels seus exemplars no tenen banyes de naixement.
Les seues mucoses són rosades o de color pissarra i la seva pell és gruixada. Coll amb papada i moderadament musculat. Generalment presenten unes cames fortes, robustes i amb bons aploms com a bona vaca rústica que és. De gropa ampla i angulosa, naixement de la coa alt i coa llarga amb abundant pèl en el seu extrem.
PRODUCCIÓ I FINCA

LA VACA MENORQUINA, UNA RAÇA TOT TERRENY
La raça de boví de Menorca és d’aptitud mixta. Açò vol dir que és bona tant per fer carn com per fer llet, que s’aprofita sobretot per elaborar formatge artesà.
Així, permet a les finques ramaderes que en crien, diversificar els ingressos, amb tots els beneficis que comporta. I la qualitat dels productes d’aquesta raça es sobreposen per damunt la quantitat.
La producció làctia es destina sobretot a fer formatge. Però també a altres productes lactis com el gelat, ambdós de gran qualitat. La presència elevada de B-caseïna en la llet de la vaca menorquina és el que garanteix aquesta qualitat. Per altra banda, investigacions de la Universidad de Zaragoza, han demostrat que la carn de raça de Menorca és especialment tendra i melosa. Per aquest motiu es va crear el distintiu de qualitat “Vermella Menorquina” i distingir-la d’altres carns.

La menorquina és una raça molt ben adaptada al medi ambient mediterrani, del qual n’aprofita els recursos naturals. A més, és un animal que sol viure bastants anys, gràcies a la seva resistència natural a les malalties. Per tant, aquesta raça encaixa molt bé amb els sistemes de producció alimentària sostenibles i extensius, que inclouen aprofitaments forestals i de pastura, que afavoreixen el benestar animal. I, a més, ajuden a conservar l’equilibri ecològic existent al camp de Menorca i d’altres territoris mediterranis on és present, com Mallorca i Catalunya.
Històricament aquesta raça ha contribuït a configurar el característic i bell paisatge del camp de Menorca, del qual en forma part de manera quasi indivisible.
GALERIA













HISTÒRIA
ÈPOCA TALAIÒTICA
ÈPOCA ISLÀMICA
SEGLE XVIII
ACTUALITAT




Fou a partir dels anys 60 i 70, en part gràcies a l’esforç de la família Seguí, que millorà la seva popularitat i cresqué el nombre d’exemplars.
A dia d’avui, tot i que la raça continua en perill d’extinció, els censos i la situació de la raça va millorant.